Artrita reumatoidă  este una dintre cele mai frecvente forme de reumatism inflamator, afectând între 0.5- 1% din populaţie. Diagnosticul precoce al acestor boli este fundamental întrucât evitarea leziunilor osoase și articulare definitive se poate obține doar dacă tratamentul specific este instituit în timp util.

Artrita reumatoidă  afectează preponderant femeile, cu primele manifestări apărând între 30-55 de ani, existând cazuri cu debut la vârste mai tinere, forme juvenile sau forme cu debut tardiv. 

Genunchiul este o articulatie complexa si foarte solicitata. Durerile de genunchi pot avea cauze dintre cele mai diverse, de la uzura cartilajului la simpla greutate suplimentara pe care articulatia piciorului trebuie sa o suporte, odata cu cateva kilograme acumulate in plus.


Articulatiile genunchiului sunt esentiale in suportarea greutatii corporale, iar aceasta pune presiune pe genunchi chiar mai mult decat atunci cand mergeti, alergati sau sariti. Durerile de genunchi sunt foarte comune si sunt cauzate atat de efortul fizic facut in cazul practicarii unor sporturi, cat si de uzura cauzata de viata de zi cu zi.

Durerile de genunchi pot surveni de la leziuni, inclusiv entorse, ligamente intinse sau rupte, rupturi de menisc ori uzura de cartilaj. Leziunile cauzate de sport au, in general, tendinta de a afecta un singur genunchi, la un moment dat. Durerile la ambii genunchi sunt mai mult comune cu artrita, osteoartrita, guta sau pseudoguta, si apar de obicei odata cu inaintarea in varsta.

 

Limfodrenajul manual este o tehnica speciala ce ajuta drenajul limfatic din tesuturi. Tehnica de aplicare a limfodrenajului constituie o manualitate precisa, aplicata pe corpul pacientului cu miscari circulare sau in pompa, modificand presiunea in tesuturi si permitand o mai buna circulatie a limfei. Aplicarea cu o anumita viteza si presiune a miscarilor este legata de sensibilitatea degetelor si intuitia terapeutului.

Efectul de drenaj limfatic reprezinta in mare parte eliminarea mecanica de lichid din tesuturi, dar pentru a fi eficiente, aceste tehnici trebuie sa fie corect aplicate, respectand directia fluxului limfei spre ganglionii limfatici, iar presiunea diverselor manevre trebuie adecvata tesutului pacientului.

Contractura musculara reprezinta scurtarea fibrelor musculare. Solicitarea excesiva a unui muschi, frigul din aceasta perioada, practicarea unor sporturi cat si unele deficite din organism, pot determina contracturi musculare.

Zapada, gheata si sporturile de iarna nu inseamna doar bucurie. Entorsele, luxatiile si fracturile sunt factorii de risc la care suntem expusi daca practicam astfel de sporturi sau daca nu ne echipam corespunzator atunci cand mergem pe zapada.

Mulți părinți considera anotimpul calduros perfect pentru lectiile de inot si își retrag copiii de la cursuri de înot pe timpul iernii ca și măsură de precauție. Poate ati observat, stimati parinti, ca desi ati evitat sa mergeti iarna la bazin, copilul nu a scapat de raceala si viroze in perioada rece. Acest lucru se datoreaza unui sistem imunitar mai scazut ce este cauzat printre alti factori si de lipsa miscarii fizice.
Noi va propunem o solutie pentru a combate acest lucru: inotul la Centrul Delfinul, unde un bazin cu temperatura de 30-31 grade Celsius si facilitati superioare va vor oferi ambianta necesara pentru a imbunatati conditia fizica si imunitatea celor mici. Ba mai mult, nici progresul pe care l-au facut copiii la sedintele de inot nu se va pierde ca in cazul intreruperii cursurilor pe parcursul catorva luni.

Presoterapia este un tratament eficient şi nedureros, care prezinta urmatoarele aspecte particulare:

1. Cum functioneaza?

Presoterapia se bazează pe o acţiune fizică, de compresie a anumitor zone ale corpului (gambe, abdomen, braţe) pentru a trata insuficienţa sistemului venos şi limfatic. Pacientul imbraca un costum compus din jambiere, fasa abdominala si mansoane care este conectat la un aparat care umfla și dezumfla in mod repetat anumite camere de aer, exercitind asupra corpului o anumita presiune.

2. In ce cazuri se recomanda presoterapia?

Alaturi de cifoza si lordoza, scolioza reprezinta modificari in ax ale coloanei vertebrale. Cifozele sunt deviatii in plan sagital, prin exagerarea curburii fiziologice toracice, provocand asa numita “cocoasa” compensata printr-o hiperlordoza cervicala si lombara, pentru echilibrarea coloanei.

Scolioza este o boala evolutiva, caracterizata prin una sau mai multe curburi laterale vizibile in plan frontal, care poate fi insotita de rotatia vertebrelor. In mod normal, privita din spate, coloana este perfect rectilinie.
In plan sagital, coloana vertebrala are 4 curburi fiziologice: lordoza cervicala, cifoza toracala, lordoza lombara, cifoza sacrococcigiana.

 

Stim cu totii ca un stil de viata sedentar, programul neintrerupt petrecut la birou, condusul indelungat sau pozitiile inadecvate in timpul utilizarii laptopului, tabletei sau al telefonului mobil nu sunt benefice pentru sanatate, dar cati dintre noi constientizam efectele pe termen lung ale vietii sedentare?
Lipsa exercitiului fizic si o posturare incorecta favorizeaza deprecierea sistemului muscular si al celui osos, aparitia obezitatii, diabetului sau a afectiunilor cardiovasculare.

REABILITAREA MEDICALA cuprinde o suita de strategii directionate, pentru a restabili cele mai bune conditii functionale si autonomia pacientului ramas disfunctional de o circumstanta patologica.

Starea de disfunctionalitate (inabilitatea de a functiona in limitele fiziologicului) poate fi urmarea unei afectiuni a sistemului nervos, osteo-articular, cardiac, respirator sau emotional. Recuperarea deficitului functional constituie preocuparea de baza a acestei specialitati medicale.

Cu totii am simtit cel putin odata dureri de genunchi, glezne, sold sau spate in anotimpul rece sau ploios. Exista o vorba din popor ce spune ca aceste semne ne dau de veste ca “se schimba vremea”. Sunt mai multe teorii ce incearca sa explice aceasta stare: presiunea barometrica sau organismul slabit in urma unor accidentari sau inflamatii. Cert este ca in sezonul rece durerile articulare si musculare deseori se intensifica. Ba mai mult, cercetatorii explica ca problemele persoanelor cu dureri cronice vor persista si intr-un climat cald.

Prezenta de simptome ale accidentului vascular cerebral impune un consult medical de urgenta. Simptomele generale ale accidentului vascular cerebral includ debutul brusc al:

starii de amorteala, slabiciune sau paralizie a fetei, bratului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului
tulburari de vedere la un ochi sau la ambii, precum vedere neclara, incetosata, cu pete, vedere dubla sau pierderea vederii
confuzie, tulburari de vorbire sau de intelegere a cuvintelor celorlalti
tulburari de mers, ameteala, pierderea echilibrului sau a coordonarii
dureri de cap severe

Spondilita anchilozanta (SA) este o boala inflamatorie cronica care afecteaza cu predilectie scheletul axial (articulatiile sacroiliace si coloana vertebrala), in 30% din cazuri articulatiile periferice mari (sold, genunchi, glezna) si entezele (locul de insertie al tendoanelor si ligamentelor pe os).

Poate nu stiati ca cel mai frecvent motiv de prezentare la medicul de reabilitare medicala este durerea de spate. Indiferent de localizare – cervical, dorsal sau lombar, durerea de spate impune repaus fizic si consult medical cat mai prompt.

Sursa durerilor de spate poate fi o simpla contractura musculara sau poate fi o afectiune mai grava, de exemplu o hernie de disc.

La nivelul genunchiului, copii pot experimenta dureri de cauza multipla.

Foarte frecventa este durerea de genunchi dupa traumatismele sportive sau accidentale.

In acest caz, durerea este secundara unei leziuni musculoligamentare locale (contuzie musculo-ligamentara, intindere/ ruptura musculara sau ligamentara) sau poate fi data de o fractura.