REABILITAREA MEDICALA cuprinde o suita de strategii directionate, pentru a restabili cele mai bune conditii functionale si autonomia pacientului ramas disfunctional de o circumstanta patologica.

Starea de disfunctionalitate (inabilitatea de a functiona in limitele fiziologicului) poate fi urmarea unei afectiuni a sistemului nervos, osteo-articular, cardiac, respirator sau emotional. Recuperarea deficitului functional constituie preocuparea de baza a acestei specialitati medicale.

TECAR-terapia sau diatermia de contact capacitiv-rezistiva:

- este o metoda inovativa de tratament recuperator, brevetata la nivel international

- se bazeaza pe un tansfer energetic biocompatibil in tesuturile supuse tratamentului

- stimuleaza procesele tisulare naturale reparative si antiinflamatorii.

Ideea de a transfera energie tesuturilor lezate este comuna multor terapii (ex. radar-terapia sau magnetoterapia), doar ca acestea transfera energia din exterior. Tecar-ul actioneaza diferit, in segmentul corporal tratat aparand un flux de sarcini electrice ce produc intensificarea metabolismului local si o caldura endogena uniform disipata.

Functioneaza dupa modelul condensatorului: electrodul mobil este legat la un generator a carui frecventa este de 0,485 MHz – s-a constatat faptul ca aceasta este frecventa cea mai eficienta. Celalat conductor este segmentul corporal de tratat.

Ca si metodologie, tecarterapia se poate realiza in doua moduri:

  • capacitiv, cand se utilizeaza electrodul izolat
  • rezistiv, cand se aplica electrodul neizolat.

Electrodul capacitiv are afinitate pentru tesuturile bogat hidratate (tegument, tesut celular subcutanat, muschi, vase sanguine si limfatice), iar electrodul rezistiv (neizolat) creste concentratia de sarcini electrice in  tesuturile cu rezistenta mare, bogate in tesut conjungtiv  (os, tendon, ligament).

Efectele biologice induse sub aceasta forma de termoterapie endogena sunt urmatoarele:

  • accelereaza metabolismul, creste producerea de ATP
  • stimuleaza microcirculatia, intensifica vasodilatatia si drenajul limfatic
  • creste oxigenarea tisulara si creste aportul de nutrienti
  • echilibreaza potentialul de membrana celular si schimba permeabilitatea celulara, mentinand o distributie echilibrata a fluidelor intra si extracelulare
  • produce caldura endogena uniform dispersata intre cei doi electrozi
  • stimuleaza eliberarea de endorfine si calmeaza durerea
  • stimuleaza neoformatia osoasa.

Initial, Tecar-terapia a fost aplicata in recuperarea sportiva. Experientele pozitive si rezultatele optime ulterioare au facut ca Tecar-ul sa fie extins ca aplicabilitate pentru suferinte ortopedice, posttraumatice, reumatice, vasculare sau estetice.

Indicatiile terapeutice sunt diferentiate pentru aplicatia in mod capacitiv, respectiv in mod rezistiv:

  • limfedem, celulita, insuficienta circulatorie veno-limfatica, limfedem postmastectomie, dupa operatiile de chirurgie plastica si estetica
  • sindrom miofascial, sindrom femuro-patelar, contuzii, entorse, osteoartrita, spondilita, tendinite, bursite, tenosinovite, chist Baker, fasceita plantara, metatarsalgie, leziuni traumatice acute, fracturi, rupturi musculo-ligamentare, cervicalgie, dorsalgie, lombalgie, lombosciatice etc.

Contraindicatii: pace-makerul cardiac, neurostimulatorul implantabil, sarcina, osteoporoza severa, neoplaziile, hipoestezia locala, bolile vasculare decompensate, materialul de osteosinteza metalica.

Durata sedintei este in medie de 30 minute (20-60 min) si se poate repeta de mai multe ori pe zi, timp de 6-10 zile.

Efectele terapeutice sunt maximizate daca simultan se mobilizeaza articulatia afectata sau se asociaza cu contractii musculare izometrice.

La Centrul Medical Delfinul au fost tratate cu succes prin terapia Tecar hernia de disc cervicala sau lombara in puseu acut si subacut, utilizand un nivel atermic sau usor termic timp de 20 minute, 10 sedinte. De la primele sedinte pacientul relateaza ameliorarea durerilor vertebrale si imbunatatirea mobilitatii spinale, estomparea progresiva a sindromului dural si radicular. Asocierea kinetoterapiei si hidrokinetoterapiei prin aplicarea unor programe individualizate creste sansele de remisiune, previne complicatiile si recidivele herniei de disc.

Rezultate foarte bune au fost inregistrate pentru fracturile de membre reduse ortopedic, intrucat Tecar-terapia stimuleaza formarea calusului osos grabind vinecarea fracturii, si creste mobilitatea articulara, daca s-a instalat redoarea articulara frecvent secundara imobilizarii in aparat gipsat. Aici s-a utilizat un nivel enegetic mediu, usor termic, iar sedintele pot fi prelungite ca durata si ca numar in functie de evolutia pacientului.

Cazurile de bursita subacromiodeltoidiana, sindromul coafei de rotatori, tendinopatiile acute si cronice de subscapular sau supraspinos au reactionat pozitiv la Tecar prin ameliorarea fenomenelor inflamatorii periarticulare si vindecarea leziunilor tendo-musculare.

Ruptura de tendon Achilian operata, boala Dupytren operata, sindromul de tunel carpian operat sunt alte cazuri tratate cu terapia Tecar.

Tecarterapia garanteaza timp redus de tratament si rezultate imediate si stabile, scurteaza perioada de vindecare si implicit reduce costurile tratamentului.

Autor: Dr. Stanciulescu Liliana, Centrul Medical Delfinul

Medic specialist in Recuperare medicala, medicina fizica si balneologie